Fra drøm til bok: 5 tips for å begynne å skrive

Visste du at de fleste som drømmer om å skrive en bok aldri starter? Men du kan være unntaket – og her får du noen av mine beste tips for å komme i gang.
Og du – det er aldri for sent å begynne!

Verene skriver bok

I september 2013 skrev jeg en tekst som skulle forandre livet mitt. Jeg hadde drømt at jeg skulle dø, og det var en opplevelse som rystet meg helt inn i sjela. I teksten lovte jeg meg selv at jeg skulle forandre kurs i livet og ta tak i ting jeg lenge hadde utsatt. Det var da tanken på å skrive en bok først dukket opp, men det skulle ta mange år før ideen ble noe mer enn nettopp det.

Jeg orker ikke lese. Gi meg tipsene, bare!

I begynnelsen var ordet. Og dagboken.

Jeg har alltid skrevet mye, helt siden jeg fikk min første dagbok som 12-åring. I starten var det mest «Kjære dagbok! I dag har vi vært hos tante og onkel», men etterhvert ble det en måte å få ut følelsene på. En slags sikkerhetsventil kanskje man kan kalle det. Dagboken fikk mine innerste følelser, alle forelskelser, all frustrasjon og angst. Det ironiske er at jeg virkelig hatet å skrive stil på skolen, og utsatte det alltid til siste sekund. Jeg tror forskjellen lå i det å kunne skrive fritt vs det å måtte holde seg til et – sånn som jeg oppfattet det – kjedelig eller uengasjerende tema.

Dagboksskrivingen har jeg holdt på med til og fra helt opp i voksen alder. Jeg er en sånn som ikke kan skrive bare nøkkelord eller korte setninger, så til tider tok det altfor mye tid med alle detaljer som bare måtte med. Av og til kan jeg bli litt lei av det og tenke at «Men skriv nå for h***e bare noen nøkkelord da! « Men nei, hjernen min funker ikke sånn.

Inspirasjonen

For noen år siden fikk jeg en bok om å skrive sin egen selvbiografi. Den ga mange praktiske tips, og ga meg en boost til å å ut fingeren og begynne å skrive selv. Noe av det viktigste jeg tok med meg var likevel dette:
Du må skrive for deg selv – ingen andre.

Du må skrive fordi DU har lyst til det, uansett hvordan resultatet blir. Det er veldig få som bare kan sette seg ned å skrive en bestselger sånn helt uten videre. Det blir fort en nedslående affære om man begynner å skrive med tanke på at man skal bli millionær på det.

Det finnes også personer som har inspirert meg, og to av de aller viktigste er Ida Jackson og Christine Calvert.
Ida har selv skrevet mange bøker, blant annet Brillebjørn-bøkene. Når hun ikke skriver selv holder hun blant annet kurs i hvordan skrive.
Christine er Norges eneste doktor i tekst, og kaller seg derfor med rette Tekstdoktor. Første gang jeg var på kurs med henne (det er maaaange år siden!) tok jeg med meg en god del råd som jeg bruker fremdeles.

Skriveverktøyene da?

Som sagt var dagboken starten. I begynnelsen søte små dagbøker med hjerteformet lås på, til skolens skrivebøker, løsbladsystem der boka tok slutt og etter hvert som teknologien tok over skrev jeg mer digitalt i Microsoft OneNote. Det er mange fordeler med å skrive digitalt. En av dem er at alt lagres på ett sted og er tilgjengelig fra flere enheter. Ulempen er at når (ikke om) OneNote tøyser det til og notatene plutselig er utilgjengelige så blir det masse styr med backup osv. Riktignok har jeg jobbet med IT-support i mange år, men nå er jeg en helt vanlig bruker som bare vil at greiene skal virke.

Derfor la jeg OneNote bak meg og fant andre løsninger. Hadde jeg hatt råd skulle jeg gjerne fortsatt min skrivekarriere på Mac, men da min elskede Mac sa takk for seg etter 10 år var jeg tilbake på PC igjen. Jeg kunne ikke riktig forsvare kostnaden av en ny Mac .

Hovedpoenget er at man skriver, ikke hvor man gjør det. Skriv i:

  • Word,
  • på PostIT-lapper,
  • kjøp en Bullet Journal og skriv i den, eller
  • notatfunksjonen på mobilen,
  • nærmeste serviett eller
  • det du får tak i der og da.

Det aller, aller viktiste er at du skriver og at du lagrer det på et trygt sted så ingenting forsvinner.

I dag skriver jeg delvis digitalt og delvis analogt. Dagboken min skriver jeg (med kulepenn!) i en Bullet Journal. Bullet Journal er forøvrig et konsept jeg varmt kan anbefale for surrehuer som meg og andre som vil ha ett sted for alt man skal huske. Resten skriver jeg digitalt i EverNote. Kommer jeg på en idé kl 2 på natten så går den rett inn i en egen notatbok i Evernote. Da vet jeg hvor den er og kan lett plukke den fram når jeg vil se nærmere på den.
PS! Ikke alle tanker som kommer på den tiden på døgnet er særlig bra, selv om det føles sånn i øyeblikket… 😶‍🌫️

Sammenfatningen (altså det jeg vil ha inn i det som skal bli en bok) av alle mine skriverier legger jeg inn i Scrivener, som er et program man får både til Mac og PC. Det er utviklet for (og av?) forfattere, og er et ypperlig verktøy for å få oversikt over mye tekst. Det er en liten terskel å komme over i starten for å forstå hvordan det funker, men etter kun kort tid vil du antagelig tenke at Microsoft Word og OneNote kan ta seg en bolle. Bill Gates også, for den delen.

Fordelen med å skrive: Se de lange linjene

En av fordelene med å skrive er at det er lettere å se de lange linjene gjennom livet. Man kan få de reneste aha-opplevelsene når man ser tilbake og ser ting i en større sammenheng. Å skrive denne boken har vært en av de mest krevende, men også mest givende prosessene i livet mitt.

Nå etter at jeg har fått min ADHD-diagnose er det mye lettere å se – og forstå – ting som var vanskelige for meg tidligere i livet. Det er også mye lettere å være snill med seg selv når man ser livet sitt gjennom en mer riktig linse.

Jeg vokste opp i en familie preget av psykisk uhelse, der jeg måtte ta altfor mye ansvar altfor tidlig. Og det har selvfølgelig også satt sitt preg på meg. Et preg som har formet meg for livet, på godt og vondt. Jeg jobber fremdeles med å utforske meg selv og hvem jeg egentlig er, selv om jeg har et ganske klart bilde av det nå.

Når boka kommer ut, er målet mitt klart. Jeg håper den kan hjelpe eller inspirere andre til å forstå seg selv bedre, eller se likheter og forskjeller på en måte som beriker livet deres.

5 tips til deg som vil skrive:

  1. Først og fremst: Skriv! Ikke vent på inspirasjonen – bare begynn.
  2. Skriv for deg selv, ikke for noen andre. Skriv fordi det er gøy, fordi du vil skape noe, fordi du har noe å formidle.
  3. Ikke tenk at det du skriver skal være perfekt. Tøm hodet for tankene dine, drit i om grammatikken eller rettskrivningen blir riktig. Det kan du bekymre deg for siden (eller få noen andre til å hjelpe deg).
  4. Sett av tid til å skrive. I en hektisk hverdag kan det være vanskelig. Men forsøk å sette av dedikert skrivetid, om så bare en times tid (eller 10 minutter på toalettet).
  5. Skriv uforstyrret. Sett mobilen og PC’n på lydløs, avslutt alle programmer som kan distrahere deg. Lag ett eget skrivebord på PC’n uten distraksjoner.

Jeg håper at mine erfaringer og tips kan hjelpe deg å ta det første steget mot din egen bokdrøm. Det kommer flere skrivetips etter hvert!

Og du – del gjerne tankene dine i kommentarfeltet – jeg vil gjerne høre dem!

Her kan du lese enda mer om boka jeg holder på å skrive.