– Hvor mye koster et kort?

Det er et spørsmål jeg ofte får. Jeg synes det er supervanskelig å si en pris, og det er mange ting som spiller inn.

For å lage et slags regnestykke:

Materialer:
Det kommer litt an på hvor mye papir det er i kortet, om det er flere typer papir (kartong, mønsterpapir, spesialpapir som vellum eller glitterpapir. I tillegg kommer lim, limputer, tusj, maling, blekk, evt glitter, embossingpulver, stempler og dies (de kan jo tross alt brukes flere ganger, men man må jo regne litt slitasje på dem og de kan være ganske dyre i innkjøp) pluss eventuelle pyntegreier som perler, tannhjul, nøkler, hyssing, paljetter, piler og annen steampunkpynt i metall, glass eller tre.
Si at det går med materialer for en 20-50 kroner.

Tid:
Avhengig av hvor stort et prosjekt avgjør også hvor mange timer jeg bruker på det, men man kan anta minimum én time på et ganske enkelt kort med et design jeg har gjort tidligere, flere timer på kort og prosjekter jeg må teste meg fram til og «utvikle».

Vanligvis selger jeg kort for rundt en hundrelapp stykket – jeg synes det er vanskelig å skulle forlange mer; og markedet er definitivt ikke villig til å betale mer, snarere mye mindre. Da jeg var på et marked for en tid siden, spurte jeg noen potensielle kunder om hva de ville vært villige til å betale (de synes kortene mine var dyre), og svaret var det nedslående: «Rundt en femtilapp…?».

For 50 kroner vil det si at jeg på et enkelt «entimes-kort» tjener fra ingenting til 30 kroner. På et prosjekt som tar flere timer tjener jeg ingenting. Siden jeg nå tar ca 100 kroner, vil det si at om jeg har brukt tre timer på det og brukt materialer for 50 spenn, tjener snaut 17 kroner timen.

Men når det er sagt, er det en stor tilfredsstillelse i å kunne gi bort et kort eller et prosjekt til noen som står meg nær, nettopp fordi jeg legger så mye kjærlighet, kunnskap og tid i det. Og som regel tror jeg de som får det også forstår hvor mye arbeid som ligger bak, og behandler det deretter.

Hvor mye synes du et personlig laget kort er verdt? Om du gjør en bestilling, forklarer litt om personen som skal få kortet, hva det skal inneholde og retningslinjer for utseende, og så overlater til meg og min kreativitet og kunnskap så du kan gi bort noe helt unikt – hva er det verdt for deg?

 

Her kan du lese «Priset på ett par vantar» av Queen of Kammebornia som inspirerte denne teksten,